VTZ

Vrijwilligers Rotterdam

De werkzaamheden

De ondersteuning die onze vrijwilligers in de laatste levensfase bieden, is vergelijkbaar met de hulp die mantelzorgers geven.

 

Mantelzorg is de zorg die wordt gegeven door naasten, zoals familieleden, vrienden, kennissen of buren, aan mensen die door een handicap, ziekte of door ouderdom niet (geheel) in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

 

De vrijwilligers kunnen helpen bij praktische en persoonlijke verzorging van je naaste, zo lang dit geen medische of verpleegkundige handelingen zijn.

 

Zij kunnen aandachtig luisteren, de rust bevorderen, troosten en de emoties (h)erkennen.

IETS VOOR JOU?

 

Werken in de palliatieve, terminale zorg kan heel zwaar lijken. En dat is het soms ook. Het is echter ook leuk en waardevol; een verrijking van je leven.

 

Kijk hier of je geschikt ben voor dit vrijwilligerswerk.

De VTZ Rotterdam is op zoek naar vrijwilligers die het team komen versterken. We kunnen ons goed voorstellen dat je nog vragen hebt. Daarom hebben we een aantal punten op een rijtje gezet die belangrijk zijn om dit werk met aandacht en plezier te doen.

Wat is het verschil tussen palliatieve en terminale zorg?

De uitdrukkingen terminale en palliatieve zorg worden wel eens door elkaar gebruikt. Het gaat echter om twee verschillende typen zorg. Maar wat is precies het verschil?

Het grootste verschil is de duur van de zorg. Terminale zorg wordt namelijk verleend aan mensen die een levensverwachting van drie maanden of minder hebben. De palliatieve fase kan soms jaren duren, terwijl terminale zorg vaak van korte duur is. Palliatieve zorg is zorg en ondersteuning op bijv. psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Deze zorg heeft als doel je leven zo aangenaam mogelijk te maken, de ziekte te remmen en lichamelijke klachten te verminderen. Deze zorg wordt ingezet vanaf het moment dat genezing niet meer mogelijk is; dit kan soms jaren voorafgaan aan het moment van overlijden.

Ik heb me aangemeld als vrijwilliger. En nu?

Eerst heb je een kennismakingsgesprek met de coördinator. Van haar krijg je een documentatiemap waarin je alle informatie nog eens goed kan doornemen. Daarna heb je weer een gesprek waarin je je vragen kunt stellen of suggesties aan ons mee kan geven en plannen we een interne introductiecursus met andere nieuwe vrijwilligers. Zo word je goed voorbereid op het werk. Na deze cursus heb je een persoonlijk eindgesprek en sluit je een vrijwilligersovereenkomst.

Wat houdt de introductiecursus precies in?

De introductiecursus wordt door één van de coördinatoren en verschillende docenten gegeven.
Je bent er vijf dagdelen aan kwijt en de volgende thema’s komen aan bod:

  • Wie is VTZ Rotterdam en wat is palliatieve zorg?
  • Communicatie
  • Zingeving – een goed gesprek
  • Verlies, dood en rouw
  • Ondersteuning bij verzorging

Hoe zit het met de begeleiding en opleiding?

Voor vrijwilligers is de coördinator het eerste aanspreekpunt. Je kunt altijd bij haar terecht met je vragen en verhalen. Ook organiseren we maandelijks een bijeenkomst waarin je onder leiding van de coördinator je ervaringen met andere vrijwilligers kunt bespreken en delen.


Behalve de introductiecursus zijn er voor ook vervolgtrainingen, deze worden intern en extern gegeven.

 

Hoe vaak word ik ingezet?

We zetten onze vrijwilligers minimaal één keer per week twee tot vier uur in. Vaker is fijn en gebeurt altijd in overleg.

Ik wil wat meer weten, met wie kan ik contact opnemen?

Je kunt contact opnemen met één van onze coördinatoren, Karin Bakker of Wil Popma. Zij kunnen je nog meer vertellen over het werk en wat er bij komt kijken als je vrijwilliger wilt worden.

Meer informatie over vrijwilligerswerk in de palliatieve zorg vind je ook op de website van de landelijke VPTZ organisatie.

 

Wat is het verschil tussen palliatieve en terminale zorg?

De uitdrukkingen terminale en palliatieve zorg worden vaak onterecht door elkaar gebruikt. Het gaat wel degelijk om twee verschillende typen zorg. Maar wat is precies het verschil?

Het grootste verschil is de duur van de zorg. De palliatieve fase kan soms jaren duren, terwijl terminale zorg vaak van korte duur is. Terminale zorg wordt namelijk verleend aan mensen die een levensverwachting van drie maanden of minder hebben. In het geval van palliatieve zorg, wordt hulp ingezet vanaf het moment dat genezing niet meer mogelijk is. Dit kan soms jaren voorafgaan aan het moment van overlijden.

Ik heb me aangemeld als vrijwilliger. En nu?

Eerste heb je een uitgebreid kennismakingsgesprek met de coördinator. Daarna doe je mee aan een interne introductiecursus met andere nieuwe vrijwilligers. Zo word je goed voorbereid op het werk. Na deze cursus heb je een persoonlijk eindgesprek en sluit je een vrijwilligersovereenkomst.

Wat houdt de introductiecursus precies in?

De introductiecursus wordt door één van de coördinatoren gegeven.
Je bent er vijf dagdelen aan kwijt en de volgende thema’s komen aan bod:
• Wie en wat is VTZ Rotterdam?
• Organisatie van de terminale zorg.
• Communicatie.
• Verlies, dood en rouw.
• Ondersteuning bij verzorging.

Hoe zit het met de begeleiding en opleidingen?

De coördinator is voor de vrijwilligers het eerste aanspreekpunt voor, tijdens en na de inzet bij een cliënt. Je kunt altijd bij haar terecht met je vragen en verhalen. Ook organiseren we maandelijks bijeenkomsten waarin je onder leiding van de coördinator je ervaringen met andere vrijwilligers kunt bespreken en delen.
Behalve de introductiecursus zijn er voor ook vervolgtrainingen, deze worden extern gegeven.

Hoe vaak word ik ingezet?

We zetten onze vrijwilligers minimaal één keer per week vier uur in. Vaker is fijn en gebeurt altijd in overleg.