VTZ Rotterdam

Vrijwilligers

Afstemmen op de ander

Onze vrijwilligers kiezen er bewust voor om er te zijn in die laatste levensfase. Zij zijn gewend om te overleggen met betrokkenen over de hulp die gevraagd wordt en stemmen hun ondersteuning af op de wensen en behoeften van degene die zorg nodig heeft en de mantelzorgers.

Zij zorgen voor rust en geven oprechte aandacht. Medische en verpleegkundige handelingen worden door de zorgprofessionals gedaan.

Wanneer onze vrijwilligers er zijn, kunnen mantelzorgers de nodige tijd voor zichzelf en/of rust nemen. Bij VTZ Rotterdam zijn ca. 40 vrijwilligers actief.

Ik wil wat meer weten, met wie kan ik contact opnemen?

Je kunt contact opnemen met één van onze coördinatoren, Karin Bakker of Wil Popma. Zij kunnen je nog meer vertellen over het werk en wat er bij komt kijken als je vrijwilliger wilt worden.

Meer informatie over vrijwilligerswerk in de palliatieve zorg vind je ook op de website van de landelijke VPTZ organisatie.

 

Wat is het verschil tussen palliatieve en terminale zorg?

De uitdrukkingen terminale en palliatieve zorg worden vaak onterecht door elkaar gebruikt. Het gaat wel degelijk om twee verschillende typen zorg. Maar wat is precies het verschil?

Het grootste verschil is de duur van de zorg. De palliatieve fase kan soms jaren duren, terwijl terminale zorg vaak van korte duur is. Terminale zorg wordt namelijk verleend aan mensen die een levensverwachting van drie maanden of minder hebben. In het geval van palliatieve zorg, wordt hulp ingezet vanaf het moment dat genezing niet meer mogelijk is. Dit kan soms jaren voorafgaan aan het moment van overlijden.

Ik heb me aangemeld als vrijwilliger. En nu?

Eerste heb je een uitgebreid kennismakingsgesprek met de coördinator. Daarna doe je mee aan een interne introductiecursus met andere nieuwe vrijwilligers. Zo word je goed voorbereid op het werk. Na deze cursus heb je een persoonlijk eindgesprek en sluit je een vrijwilligersovereenkomst.

Wat houdt de introductiecursus precies in?

De introductiecursus wordt door één van de coördinatoren gegeven.
Je bent er vijf dagdelen aan kwijt en de volgende thema’s komen aan bod:
• Wie en wat is VTZ Rotterdam?
• Organisatie van de terminale zorg.
• Communicatie.
• Verlies, dood en rouw.
• Ondersteuning bij verzorging.

Hoe zit het met de begeleiding en opleidingen?

De coördinator is voor de vrijwilligers het eerste aanspreekpunt voor, tijdens en na de inzet bij een cliënt. Je kunt altijd bij haar terecht met je vragen en verhalen. Ook organiseren we maandelijks bijeenkomsten waarin je onder leiding van de coördinator je ervaringen met andere vrijwilligers kunt bespreken en delen.
Behalve de introductiecursus zijn er voor ook vervolgtrainingen, deze worden extern gegeven.

Hoe vaak word ik ingezet?

We zetten onze vrijwilligers minimaal één keer per week vier uur in. Vaker is fijn en gebeurt altijd in overleg.

Help jij mee leven toe te voegen aan de dagen?

Als mensen in de laatste levensfase terechtkomen en thuis willen overlijden, komt er veel op hen af. En op hun mantelzorgers. Als vrijwilliger kun je dan van onschatbare waarde zijn, door tijd, aandacht en ondersteuning te bieden aan de cliënt en naaste(n). Vaak groeit er in deze laatste fase een mooi contact. Zo ontstaan betekenisvolle momenten.

Wil jij er zijn voor mensen in deze belangrijke fase? Dan willen we je graag ontmoeten!

Wat ga je doen?

Als vrijwilliger bied je tijd, aandacht en ondersteuning. Je biedt de cliënt een luisterend oor, leest voor, helpt met eten en drinken of zorgt voor afleiding. Door jouw aanwezigheid kan de mantelzorger even ontspannen, bijvoorbeeld een boodschap doen, met een vriend(in) of familielid afspreken, sporten of met een gerust hart gaan slapen.

Talenwonder en/of nachtbraker?

Rotterdam is de stad van diversiteit en veerkracht, waar niet alleen ‘Rotterdams’ wordt gesproken. Spreek je ook nog andere talen, dan zijn we daar héél blij mee. Want als tijd zo kostbaar is, wat is er dan mooier, dan je kunnen uitdrukken in je moerstaal? En soms ben je alleen in stilte aanwezig en heb je aan minder dan een woord – in welke taal dan ook – genoeg. Het belangrijkste is ‘er zijn’.

Dat kan ook ’s avonds zijn of in de nacht. We beseffen dat niet iedereen dit ligt. Maar als dit je wél ligt, dan ben je ook van harte welkom.

Wat vragen we van je?

We vinden het belangrijk dat je je kunt aanpassen aan de situatie van de cliënt en zijn omgeving. Ervaring in de zorg is niet nodig. Oprecht kunnen luisteren en goed aanvoelen wat de situatie van je vraagt zijn heel belangrijke eigenschappen. We hebben een aantal punten op een rijtje gezet, die we belangrijk vinden, je vindt ze hier.

Wat maakt het werk de moeite waard?

Door de ondersteuning die je biedt maak je een wezenlijk verschil, waardoor het voor mensen mogelijk is om thuis te sterven. Ook voor jezelf is dit vrijwilligerswerk verrijkend. Vaak groeit er in deze laatste fase een mooi contact: een onvergetelijk moment en iemand die uitkijkt naar je komst. Door de trainingen en gesprekken met o.a. andere vrijwilligers, doe je ook nieuwe kennis en ervaring op.

Wat kun je van ons verwachten?

  • Een kans om bij te dragen aan het welzijn van terminaal zieke cliënten en hun naasten.
  • Mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
  • Een introductietraining en eventuele vervolgtrainingen.
  • Goede begeleiding door deskundige coördinatoren.
  • Themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden, persoonlijke ontwikkeling en dilemma’s.
  • Een gezamenlijk uitje of zomerlunch, een kerstdiner.
  • Reiskostenvergoeding en verzekering. 

Heb je interesse?

Of zijn er vragen? Neem dan contact op met één van de coördinatoren, Yolanda Vos of Jeanette Derks. 

Yolanda Vos

Coördinator Rotterdam Noord
Werkdagen: maandag, dinsdag en woensdag.
Tel.: 06 – 398 35 248
E-mail: 
yolanda.vos@vtz-rotterdam.nl


Jeanette Derks

Coördinator Rotterdam Zuid
Werkdagen: woensdag, donderdag en vrijdag.
Tel.: 06 – 117 13 024
E-mail: jeanette.derks@vtz-rotterdam.nl