“Iedereen wil thuis sterven”, weet Wytske Inggamer. Zij is één van de coördinatoren van de stichting Vrijwilligers Terminale Zorg – VTZ – Rotterdam. “We worden allemaal ouder en er zijn relatief minder handen aan het bed. Vaak komen we in situaties terecht waar de mantelzorgers overbelast zijn”.

De VTZ is op zoek naar meer vrijwilligers – voor terminale zorg aan huis, óók als er geen mantelzorger is. Wytske startte in 2005 als vrijwilliger voor de VTZ. Ze gaf haar voorlichtingswerk bij de Europese instellingen op en verhuisde naar Rotterdam.

In 2005 werd haar dochter Sylke geboren, nu 17 jaar en ze heeft nog een zoon van 15 jaar, Hylke. Haar vader Hein werd maar 60 jaar. Hij overleed in 2000. Wytske: “Daarvoor had ik een heel waardevolle tijd met hem”. Dat bracht haar er vooral toe om vrijwilliger te willen worden. “Het sloot aan bij m’n wens om betekenisvol werk te doen.”

Kantoor

De aanvragen van terminale zorg aan huis komen van ziekenhuizen, huisartsen, paraktijkondersteuners, de thuiszorg en palliatief verpleegkundigen. Al die contacten moeten worden onderhouden. Dat gebeurt onder meer in het kantoor van de VTZ aan de Eksterstraat, op Zuid. Dat doet Wytske samen met haar collega-coördinator Karin Bakker.

 

Basisscholing

Kantoorwerk kan ook tegenwoordig ook thuis maar in het kantoor aan de Eksterstraat wordt ook de basisscholing voor de nieuwe vrijwilligers gegeven en vindt ook het eerste gesprek met hen plaats. De basisscholing bestaat uit 5 bijeenkomsten. Daarbij worden de nieuwelingen niet alleen de noodzakelijke vaardigheden bijgebracht maar is er ook gelegenheid om met elkaar kennis te maken. De basisscholing behelst onder meer zingeving, communicatie, verlies en rouwverwerking en, praktisch, handen aan het bed. Het is niet de bedoeling dat je je vertilt.

 

Gemêleerd

Momenteel wordt aan de Eksterstraat een groep van 10 vrijwilligers opgeleid, bestaande uit 4 mannen en 6 vrouwen. Het is een gemêleerd gezelschap van 26 vrijwilligers dat nu voor de VTZ Rotterdam aan de slag is: een zeezeiler, een financieel-economisch deskundige, een haarstylist, gepensioneerde palliatief verpleegkundigen, een taxichauffeur, een manager van een restaurantketen, iemand die werkt voor een woningcorporatie en een verpleegkundige in opleiding die later op de traumahelikopter wil. Het zijn ze niet allemaal, maar deze lepelt Wytske vlot uit het hoofd op. Daar komt bij: “Wij willen een afspiegeling zijn van alle culturen in Rotterdam en dit lukt al aardig”.

 

Waarom?

Waarom zou je vrijwilliger terminale zorg willen worden? Wytske: “Omdat het betekenisvol werk is, waar je in overleg met de cliënt je tijd kunt indelen. Dat is fi jn, omdat iedereen het tegenwoordig druk heeft. En hoe kort een inzet dan ook kan duren, je bouwt een band op met je cliënt in een bijzondere fase van het leven.

Een van de cliënten die Wytske bijstond was een man van middelbare leeftijd, met een hersentumor. “Regelmatig wandelde ik met hem en zijn hond van Prinsenland naar het pannenkoekenhuis in het Kralingse Bos. Het is een van de inzetten die me altijd bij zal blijven. Dit was overigens wel uitzonderlijk hoor. Veel vaker staan we mensen thuis bij, gewoonweg omdat zij niet meer naar buiten kunnen.”

Wytske Inggamer wilde vroeger arts worden maar ze studeerde Nederlands. “Ik ben een letterenmeisje”. Na de Europese Commissie en het Europees Parlement was ze in de periode 2006 tot 2017 werkzaam voor de afdeling Marketing & Communicatie van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaalwetenschappen van de TU Delft.

Nu is ze fulltime coördinator bij de VTZ en doet ze de communicatie erbij. Waarom zij aan dit werk is begonnen en daarmee doorgaat? “Door het ziekbed en overlijden van mijn vader en de vele mensen die ik daarna heb mogen bijstaan als vrijwilliger. Zogenaamd gewone dingen als samen de hond uitlaten of samen een kop thee drinken kunnen zo bijzonder worden.”

 

De Ster van Kralingen
2 november 2022